Fără categorie

Noi contra voastră – Fredrik Backman

Titlul: Noi contra voastră
Autor: Fredrik Backman
Editura: Art
Anul apariției: 2019
Nr. pagini: 560

După toate înfrângerile și deziluziile prin care au trecut, locuitorii din Björnstad primesc o nouă lovitură: clubul de hochei în care toți își pun speranța pentru o viață mai bună va fi în curând desființat. Dar salvarea apare de unde nimeni nu spera. Un politician cu „viziune”, care merge contra curentului, vede în situația dificilă a clubului oportunitatea de a-și asigura scaunul la noile alegeri. Propunerea de salvare pe care i-o face directorului clubului, Peter Andersson, este un joc plin de compromisuri care va dezbina și mai mult comunitatea. Între timp, locuitorii din Björnstad mai au încă de învățat câteva lecții despre acceptare, căci noul antrenor de hochei este femeie și, pe deasupra, lesbiană, iar căpitanul echipei, unul dintre cei mai admirați tineri din Björnstad, se dovedește a fi gay.

„Romanul lui Fredrik Backman oferă o pespectivă extraordinară asupra problemelor care contează cu adevărat – bine vs. rău, frică vs. curaj, iubire vs. ură, importanța și limitele prieteniei și ale loialității. Backman este unul dintre cei mai talentați și mai interesanți scriitori contemporani.” Shelf awareness


„Evidentă în toate romanele lui Backman este abilitatea de a spune adevărul despre umanitate cu o eleganță care îți taie respirația.” Kirkus

„Acest excelent roman îmbină atmosfera de folclor scandinav cu cea a unei tragedii grecești. Aerul sumbru și îndârjirea coexistă cu tandrețea și lejeritatea, creând un realism tăios care insuflă viață atmosferei din orășelul unde se petrece acțiunea” Publishers Weekly

„Fanii lui Backman nu vor fi dezamăgiți. Romanele lui continuă să uimească și să captiveze, să umple de entuziasm și să lumineze.” Shelf awareness

„Noi contra voastră prezintă cu lirism felul în care o comunitate se vindecă, familiile se repun pe picioare, iar indivizii se maturiează.” The Washington Post

„Ați văzut vreodată un oraș decăzând? Noi da. O să spunem că violența a ajuns în Bjornstad în vara aceea, dar e o minciună. Violența era deja acolo. Pentru că, uneori, e atât de simplu să-i faci pe oameni să se urască, încât e de neînțeles de ce nu facem asta tot timpul.”

„Noi contra voastră” este partea a doua a romanului „Scandalul”, acțiunea având loc tot în Bjornstad, micuțul orășel izolat de padure. Deși aparent totul este la fel, multe lucruri s-au schimbat, unii au părăsit micul orășel, alții s-au mutat în echipa adversă. Oamenii sau s-au schimbat în urma scandalului dintre Maya și Kevin, scandal care a afectat pe majoritatea locuitorilor, atât în mod direct cât și indirect.

„Câteva fete ne vor face mândri și câțiva băieți ne vor face un nume mare. Tineri îmbrăcați în culori diferite se vor lupta pe viață și pe moarte, într-o pădure întunecată. O mașină va trece prin noapte, cu viteză mult prea mare. O să spunem că a fost un accident de circulație, dar accidentele sunt întâmplătoare, pe când pe acesta vom ști că l-am fi putut împiedica. El va fi din vina cuiva.”

În urma scandalului și incidentului în care Maya la pus pe Kevin, acesta împreună cu familia sa a părăsit Bjornstad dar și unele prietenii. Odată cu această plecare Maya a ales să se izoleze împreună cu prietena sa Anna și să încerce să uite de cele întâmplate.

O nouă speranță apare pentru locuitorii din partea unui politician care pe lângă ajutorul care îl oferă deține și el un scop, nimic nu este gratis. Cu ajutorul unor persoane cunoscute acesta readuce la viață clubul de hochei. O nouă antrenoare, același director de club și o parte dintre vechi jucători. Jucători care vor da tot ce e mai bun din ei.

„E doar un club de hochei. E doar un joc. E doar în joacă. Se vor găsi întotdeauna voci care să-i spună asta Alicei, dar copila nu ascultă pe nimeni, pușlamaua mică! Are patru ani și jumătate și mâine va suna din nou la ușă lui Sune. Bătrânul o va învăța să șuteze pucuri în zid, tare, tot mai tare. Urmele lăsate în fațada vor fi că desenele din copilărie ale altora, pe care unii bunici le pun pe frigider. Mici crestături în timp, care povestesc că aici a crescut cineva pe care îl iubim.”

Eroii noștri vor lupta fără limite indiferent pe cine vor răni, pe teren fiecare face ce știe mai bine. Din păcate pentru unii cum ar fi Benji, unele secrete ies la iveala, secret care îl va marca și care îi va aduce respingerea celor din jur. Deși Ana a reacționat dintr-un impuls atunci când a postat poza cu Benji și profesorul într-un moment mai intim, acesta nu ia purtat pică după ce a aflat. Mulții l-au criticat pe Benji fără măcar să îl asculte, a fi homosexual în acel mic orășel era un lucru rău. Maya a fost singura care ia fost aproape și la înțeles pe Benji, iar acest lucru a adus o ruptură cu prietena sa Ana.

Mi-a plăcut extrem de mult acest roman, am fost încântată de evoluția personajelor și cum au făcut față acestea problemelor. Deși mereu se ivea câte un obstacol eroii din Bjornstad nu au lăsat garda jos, din contra au arătat de ce sunt în stare urșii.

„Noi contra voastră” este un roman care ne zugrăvește iubirea pentru hochei, un sport care pentru urșii din Bjornstad înseamnă totul, o speranță la un trai mai bun. Backman că de obicei aduce în discuție subiecte care ne lasă numeroase semne de întrebare dar și numeroase emoții care ne pun la încercare pe parcursul lecturii. Recomand cu drag romanele scrise de Fredrik Backman!

Lasă un comentariu